niedziela, 13 marca 2016

Najprostsze sajgonki


Nem rán, czyli sajgonki podbiły serca milionów Europejczyków. Robione na kilkadziesiąt sposobów są dla Azjatów tak ważne jak dla Polaków krokiety z kapustą.
Przygotujcie farsz, papier ryżowy, dużą miskę letniej wody, odrobinę cierpliwości i przenieście się do dalekiej Azji.


SKŁADNIKI (8 sajgonek)

4 starte marchewki
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
Makaron ryżowy
Kilka grzybków mun
1 czerwona papryka
Sos sojowy orientalny
Olej sezamowy
Pieprz
Papier ryżowy-8 arkuszy


1)Przygotowanie farszu:
Grzybki zalać wrzątkiem i odstawić.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Paprykę pokroić w kostkę i przysmażyć razem z cebulką.
Kiedy grzybki zmiękną pokroić je w drobną kostkę.
Makaron sparzyć i pociąć nożyczkami
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać chili, sos sojowy oraz olej sezamowy i wymieszać.
2)Zawijanie sajgonek
Nie bójcie się zawijania. Papier ryżowy faktycznie jest delikatny, ale kiedy coś nie wyjdzie możecie po kryjomu zjeść nieudaną sajgonkę, wkrótce i tak staniecie się mistrzami zawijania rollsów!! :)
Przygotujcie miskę z ciepłą wodą i dużą deskę. Włączcie sobie azjatycki chillout i do roboty:)
Należy każdy arkusz papieru namoczyć w wodzie, położyć go na desce, odczekać chwilę i na środek papieru nałożyć dużą łyżkę farszu.  Zacząć zawijanie od góry, następnie ciasno(!)dwa boki i dół sajgonki. ,,Poradnik" jak zawijać sajgonki jest na każdym opakowaniu papieru ryżowego.

1 komentarz:

  1. Ah te sajgonki. Ja czasem robię z najprostszych produktów, które znajde w sklepie :) np. marchewka, groszek, brokuł

    OdpowiedzUsuń