wtorek, 13 grudnia 2016

Bezglutenowy makowiec japoński

HoHoHo. Bez jakiego ciasta nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu? Oprócz ukochanego marchewkowego ja nie wyobrażam sobie świąt bez wegańskiego, bezglutenowego i bezcukrowego makowca japońskiego. Łatwy w przygotowaniu, niezwykle soczysty i oryginalny zachwyci całą rodzinę. Do dzieła :)



Składniki:
  • 600 g mielonego maku niebieskiego
  • 1 szklanka mielonego ksylitolu
  • 3/4 szklanki drobnych rodzynek
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej 
  • 3/4 szklanki skórki kandyzowanej
  • 120 ml oleju kokosowego 
  • sok z 1 limonki
  • 2/3 szklanki mąki z tapioki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel ulubionego aromatu (ja dałam migdałowy)
  • płatki migdałowe do posypania 
  • 3 jabłka do masy
  • Jabłka suszone do ozdoby
  • 2 budynie bezglutenowe (mleko sojowe, łyżka oleju kokosowego)

    Zaczynamy od gotowania maku.
    Mak wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok 5 minut, następnie wyłączam go i trzymam pod przykryciem aż zmięknie. 
    Po tym czasie należy dokładnie odsączyć mak z nadmiaru wody.
    Drugi krok to przygotowanie masy. Możesz w tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
    Jabłka obieram a następnie rozdrabniam na gładką masę za pomocą ręcznego blendera, dodaje do nich kilka kropel aromatu, sok z limonki oraz mielony ksylitol. Następnie łączę to z makiem, rodzynkami, żurawiną, skórką kandyzowaną, oraz olejem i bardzo dokładnie mieszam do połączenia składników. Na koniec mieszam masę z mąką ziemniaczaną i mąką z tapioki. 
    Pieczenie:
    Blachę o średnicy 25 cm wykładam papierem do pieczenie wraz z rantami. Smaruję papier olejem kokosowym i wylewam masę dokładnie wyrównując silikonową szpatułką i wkładam do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 65 minut.
    Ozdoba:
    Po upływie 65 minut wyjmuje ciasto z pieca i pozwalam mu bardzo dobrze ostygnąć. Pamiętaj żeby nie wyciągać makowca kiedy jest jeszcze gorący. W trakcie studzenia przygotowuję budyń tradycyjnie, kiedy już zgęstnieje dodaje łyżkę oleju kokosowego żeby był bardziej tłusty i tak przygotowany budyń rozprowadzam na cieście. Na wierzch ciasta układam jabłka suszone i całość posypuję płatkami migdałów.

1 komentarz: