Składniki:
- 600 g mielonego maku niebieskiego
- 1 szklanka mielonego ksylitolu
- 3/4 szklanki drobnych rodzynek
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 3/4 szklanki skórki kandyzowanej
- 120 ml oleju kokosowego
- sok z 1 limonki
- 2/3 szklanki mąki z tapioki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel ulubionego aromatu (ja dałam migdałowy)
- płatki migdałowe do posypania
- 3 jabłka do masy
- Jabłka suszone do ozdoby
- 2 budynie bezglutenowe (mleko sojowe, łyżka oleju kokosowego)
Zaczynamy od gotowania maku.Mak wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok 5 minut, następnie wyłączam go i trzymam pod przykryciem aż zmięknie.Po tym czasie należy dokładnie odsączyć mak z nadmiaru wody.Drugi krok to przygotowanie masy. Możesz w tym czasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni.Jabłka obieram a następnie rozdrabniam na gładką masę za pomocą ręcznego blendera, dodaje do nich kilka kropel aromatu, sok z limonki oraz mielony ksylitol. Następnie łączę to z makiem, rodzynkami, żurawiną, skórką kandyzowaną, oraz olejem i bardzo dokładnie mieszam do połączenia składników. Na koniec mieszam masę z mąką ziemniaczaną i mąką z tapioki.Pieczenie:Blachę o średnicy 25 cm wykładam papierem do pieczenie wraz z rantami. Smaruję papier olejem kokosowym i wylewam masę dokładnie wyrównując silikonową szpatułką i wkładam do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 65 minut.
Ozdoba:Po upływie 65 minut wyjmuje ciasto z pieca i pozwalam mu bardzo dobrze ostygnąć. Pamiętaj żeby nie wyciągać makowca kiedy jest jeszcze gorący. W trakcie studzenia przygotowuję budyń tradycyjnie, kiedy już zgęstnieje dodaje łyżkę oleju kokosowego żeby był bardziej tłusty i tak przygotowany budyń rozprowadzam na cieście. Na wierzch ciasta układam jabłka suszone i całość posypuję płatkami migdałów.
Wygląda zachęcająco! Fajnie że bezgluten. Ciekawa opcja
OdpowiedzUsuń