wtorek, 13 grudnia 2016

Rozgrzewająca pomidorowa




SKŁADNIKI:

  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki wody 
  • 4 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego - ZMIELONEGO
  • 2 puszki dobrej jakości pomidorów lub domowy przecier z letnich pomidorów
  • 1 koncentrat
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany sojowej
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia, kurkuma: po 1 łyżeczce lub do smaku
  • Oliwa do smażenia

    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwię. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy na złoty kolor. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu przez 10/15 minut.
    Kiedy zupa ,,przejdzie" wrzucamy koncentrat, wyciśnięty przez prasę czosnek oraz śmietanę. Jeżeli zupa jest według Was zbyt mało intensywna dodajcie więcej przypraw z listy.
    Za pomocą ręcznego blendera delikatnie zmiksujcie zupę, nie musi mieć gładkiej konsystencji.
    Zupę podaję z ryżem, bazylią i ,,kapką" śmietany ryżowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz