SKŁADNIKI:
- 2 duże cebule
- 2 szklanki wody
- 4 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego - ZMIELONEGO
- 2 puszki dobrej jakości pomidorów lub domowy przecier z letnich pomidorów
- 1 koncentrat
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany sojowej
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia, kurkuma: po 1 łyżeczce lub do smaku
- Oliwa do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwię. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy na złoty kolor. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na wolnym ogniu przez 10/15 minut.
Kiedy zupa ,,przejdzie" wrzucamy koncentrat, wyciśnięty przez prasę czosnek oraz śmietanę. Jeżeli zupa jest według Was zbyt mało intensywna dodajcie więcej przypraw z listy.
Za pomocą ręcznego blendera delikatnie zmiksujcie zupę, nie musi mieć gładkiej konsystencji.
Zupę podaję z ryżem, bazylią i ,,kapką" śmietany ryżowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz